Tuesday, April 26, 2011

RUMAH MELAYU PERAK

Semasa dlm perjalanan dari Ipoh ke Teluk Intan 2 minggu yang lalu, saje teman ikut jalan melalui Kampung Gajah. Tiba di Bota, banyak tempat yg teman fikir menarik untuk dirakam dan di antaranya makam Sultan Perak ke 10 dan ke 13. Di Bota pada masa lampau adalah pusat pentadbiran dan aktiviti ekonomi di mana Sultan bersemayam di sini. Sehingga kini terdapat banyak rumah2 Melayu Perak yg masih cantik. Sesetengahnya sudah tiada penghuni. Berikut adalah salah satu rumah Melayu Perak yg senibinanya amat menarik utk dirakam.
Tuesday, April 19, 2011

SULTAN PERAK KE 10

Jelajah teman kali ini ialah di Makam Almarhum Sultan Muzaffar Shah II iaitu Sultan Perak Ke 10. (1636 -1653) di Lambor Kanan. Pusat pentadbiran Kerajaan Perak ketika itu adalah di Bota. Umum tahu Kesultanan Perak adalah kerajaan yang tertua di Malaysia iaitu bermula pada tahun 1528, apabila Raja Mudzaffar Shah telah lari ke Perak setelah Kesultanan Melaka jatuh ke tangan Portugis. Raja Muzaffar Shah adalah Putera Sulung kepada Sultan Mahmud Shah, Sultan Melaka yang terakhir.

Nama asal Baginda ialah Raja Sulung iaitu Putera Raja Mahmud Ibni Raja Kasab Siak (sepupu kepada Sultan Iskandar Thani Sultan Acheh). Pada ketika itu Acheh telah menakluki Perak. Baginda telah dihantar merajai Perak oleh Sultan Acheh pada tahun 1636, menggantikan Sultan Sallehuddin yang mangkat di Acheh. Baginda mendirkan tahtanya di Kampung Air Mati, Bota.


Baginda mangkat pada tahun 1653 dan di makamkan di Air Mati, Lambor Kanan. Baginda juga dikenali sebagai Marhum Jalilullah. Makam ini sepatutnya diselenggara dengan baik kerana kesan sejarah yang mendalam. Tidak ramai yang mengetahui atau ingin mengkaji sejarah tanah air sendiri kerana kurangnya pendedahan.

Wednesday, April 6, 2011

KUALA KANGSAR

Gambar ini diambil pada bulan Febuari 2011Rumah ini terletak di sebelah Masjid Ubudiah, Kuala Kangsar. Dipercayai harta pusaka kerabat di Raja Perak. Tiada maklumat terperinci diperolehi. Rumah ini tiada penghuni dan terbiar usang. Rumah ini adalah rumah Melayu Perak yang mempunyai senibina yang amat menarik sekali. Teman cuba mendekati rumah ini pada waktu petang lebih kurang jam 5 pm ternyata amat menyeramkan. Tiada orang disekeliling. Oleh kerana ingin menjelajah, teman memberanikan diri. Setelah bertanya kepada jiran berdekatan, dengat khabarnya rumah ini telah dibeli oleh Raja Muda Perak, Raja Nazrin Shah, katanya.

Di bawah ini pula sebuah lagi rumah orang Melayu Perak. Rumah ini amat cantik dan dijaga dengan rapi. Juga terletak di sebelah Masjid Ubudiah dan berada di belakang rumah usang di atas.

Sedang teman dan isteri bergambar di halaman rumah ini, tiba2 penghuni rumah, seorang Pakcik membuka pintu dan menegur kami berdua. Dengan merasa malu kami memberi salam dan memohon maaf kerana mengambil gambar tanpa kebenaran. Kami memberitahu Pakcik yang kami amat meminati rekabentuk rumah ini, lantas beliau menjemput kami berdua naik ke atas memasuki rumah beliau. Apa lagi pucuk dicita ulam mendatang..kami pun terus naik ke dalam rumah Pakcik ini.
Nama Pakcik ni ialah Meor Ahmad. Beliau tinggal bersama isterinya sahaja dan berumur lebih kurang dalam 70 tahun tetapi masih sihat. Beliau amat peramah dan suka bersembang..maklumlah orang Perak.


Gambar ini Pakcik Meor sedang menunjukan gambar familinya. Tak disangka2 rupanya menantu Pakcik ni sepupu teman. Nak dijadikan cerita anak lelaki bongsu Pakcik ni member teman. Apa lagi bersoreh sakan ler kami....


Pak Meor ni amat rapat dengan Almarhum Sultan Idris dan ini gambar koleksi beliau yang masih disimpan. Apa lagi...teman pun bedek ler Pakcik Meor ni...agak2nya dapat ke teman gambor Almarhum Sultan Idris ni?????....